Härjedalens Fjällmuseum

16 december 2017 - 30 april 2018

Fjällsidor: konst av Niklas Blindh och Jonas Wilhelmson

Härjedalens Fjällmuseum för under vintern och våren samman Niklas Blindh och Jonas Wilhelmson i ett nytt konstnärligt möte.

Det är inte bara hemorten Funäsdalen som är gemensam för dem båda. De är också generationskamrater med ett engagerat måleri, förankrat i samtidsfrågor. Till utställningen har de skapat ett gemensamt verk.


Fri entré. Verken är till salu.

T v målning av Jonas Wilhelmson, i mitten ett gemensamt verk, t h målning av Niklas Blindh.

Niklas Blindh

Niklas Blindh, född 1981, började teckna tidigt, Efter en period i alpina juniorlandslaget startade han 2003 sitt eget renskötselföretag inom Handölsdalens sameby, samma period som han upptäckte måleriet på allvar. Han arbetade målmedvetet för att bemästra tekniken, och utvecklades snabbt, och har idag en egen ateljé i Funäsdalen.

Niklas presenterar sig själv så här: ” Jag är en renskötande same från Funäsdalen som sedan tio år funnit ett fint eller kanske snarare bekvämt sätt att utrycka mig på. Jag får genom pennan och penseln ur mig i stort sett allt det jag samlar på mig i renskötseln, det i den direkta renskogen men även allt det som kanske är tyngre, allt det som finns bakom det romantiska sceneriet.”

Strävan att kombinera det abstrakta med det naturalistiska, en politisk medvetenhet och ett drag av street-art skapar ett både individuellt och samtida uttryck. Reaktionerna på hans sätt att med en modern ingång närma sig det samiska har varit mycket positiva. Han har vid det här laget ställt ut ett flertal gånger i både Sverige och Norge, och tilldelades 2015 Härjedalens kommuns kulturstipendium och Nils Thomasson-stipendiet 2016.

Jonas Wilhelmson

Född 1979. En stor del av Jonas liv har kommit att handla om snowboardåkning. Även om han inte beskriver sig själv som proffsåkare, har han tävlat och deltagit i många internationella snowboardsammanhang. Han har sedan omkring åtta år en ateljé i Funäsdalen, och har på senare tid arbetat som bildlärare.

Wilhelmson kom snart att bli en del av den (i bred bemärkelse) kreativa scen som växte fram inom snowboardkulturen under 1990-talet. ”Det blev mer fokus på konsten från 20–25-årsåldern.” Just kreativiteten är det kitt som binder samman konsten och de så kallade extremsporterna, och detta på ett sätt som kanske kan vara svårt att förstå för utomstående. Men som betraktare får vi ta del av kulturens olika uttryck, vare sig det handlar om musik, foto, hantverksmässigt utförda snowboards, konstnärligt gjorda dokumentärfilmer från egna och andras åk eller, som i den här utställningen, målningar.

Utställningen fokuserar på oljemålningar, men Wilhelmson har ett brett spektrum som konstnär och kreatör: rap-musik, film, teckning, formgivning, tatuering… Även om Wilhelmson säger att all konst är intressant, har främst olja på duk blivit hans medium. Inspirationen kommer från ljuset i fjällandskapet, intresset för miljöfrågor, brädåkningen kopplad till naturen, himlen och livet självt. ”Jag vill ställa frågor med min konst, inte samtidigt svara på dem”, säger han.