Härjedalens Fjällmuseum

19 sept kl 19:00

Teater: Fjällsågens drottningar

Fjällsågens drottningar. Uppe t v Marta vid Sylstationen, uppe t h Harleen Kalkat, nere t v Helena Gezelius.

Humoristiskt och dramatiskt skildras livet på fjällstationerna. Vi följer Karolina och Marta, pionjärer inom fjällturismen, med paralleller i nutid.

Marta och Karolina arbetar i Jämtlandsfjällen under Svenska Turistföreningens tidiga historia. Båda är starka, slagkraftiga och kända över hela landet och utomlands för sitt starka entreprenörskap. Året är 1913, sex år innan kvinnlig rösträtt i Sverige. I föreställningen möter vi också nutida Margareta och Emma - Margareta som vägrar flytta från fjällgården trots att hon blivit gammal och gården fallfärdig och Emma ”Stockholmstjejen” som kommer dit för att lägga beslag på gården för kommersiellt syfte.

Pjäsen ”Fjällsågens Drottningar” är baserad på den sanna historien om två systrar som levde och arbetade i Jämtlandsfjällen i början av 1900-talet.

Medverkande:

Helena Gezelius är frilansande skådespelerska med bakgrund och uppväxt i Östersund. Hon är utbildad på Teaterhögskolan i Göteborg. På scen har vi sett henne bland annat på Göteborgs Stadsteater, Estrad Norr och Teater Västernorrland och på film i filmen EGO. Helena är medlem i Teater Tamauer, Hagateatern i Göteborg där hon varit med och skapat samt spelat en av huvudrollerna i föreställningen MENS

Harleen Kalkat är skådespelerska och dramatiker, och svarar för föreställningens manus. Hon är utbildad på Teaterhögskolan i Göteborg. På scen har vi sett henne bland annat på Stockholms Stadsteater, Teater Martin Mutter, Gottsunda Dans och Teater och Estrad Norr. Hon har tidigare skrivit och spelat med i föreställningen "Svanen". Harleen har tidigare bott i Jämtland och älskar fjällen och fjällvandring.

"Fjällsågen drottningar är ett stycke värdefull historia som levandegörs där den hänt...Det är en föreställning som spelas med fina gester... Ramhandlingen har ett på ett på en gång komiskt och dramatiskt anslag samt en träffsäker lek med schabloner...som helhet tycker jag mycket om uppsättningen"
Malin Palmqvist, LT

Biljetter 150 kr. Biljettförsäljning i museets kassa i samband med föreställningen. Förköp enbart på https://www.tickster.com/sv/events/xe3vwe1e67bw5z5/2017-09-19/fjallsagens-drottningarlänk till annan webbplats