Härjedalens Fjällmuseum

9 mars - 17 mars kl 11:00-17:00

Utställning: Myter och verkligheter - en lesbisk odyssé

En unik chans att möta Norrlands historia så som aldrig tidigare förut! Om kvinnors villkor, utanför eller i strid med det omgivande samhället.

Fri entré till utställningen. Obs öppettiderna!

Förhandsvisning kl 18:00 den 8 mars inför teaterföreställningen "Under är jag bar".

Arkivbild, projektet Myter och verkligheter. Okänd fotograf.

”Har du hört talas om kvinnorna som bodde tillsammans i början av 1900-talet och sedan begravdes sida vid sida på en kyrkogård i Umeå? Eller de där tanterna vid Fjällmissionen på 40-talet, dom som spelade dragspel så det stod härliga till och vigde sitt liv åt striden? Har du tänkt på att de kanske hade fler skäl att inte gifta sig? Inte det?

Men har du kanske hört historien om en man och en kvinna, som hux flux kom resande genom inlandet och köpte en liten gård i Norrbotten? Åren gick och de blev självklara i bygden. Efter några decennier gick tanten bort. Gubben blev ensam ett par år innan även han trillade av pinn. Och då, när kroppen skulle göras i ordning för begravningen, upptäcktes det att han hade en kvinnokropp Tänk… Om han dött först hade säkert tanten tagit hand om hans svepning och vi hade aldrig fått veta. Undrar vad de hade för historia? Vad lämnade de bakom sig söderut?”

Den historia som presenteras på museerna är inte objektiv. Den är ett utsnitt av historien, en förenkling. Detta kan vara nödvändigt, bland annat med hänsyn till museets storlek, dess ekonomiska resurser och dess uppdrag.

Men det betyder också att beskrivningarna och de utvalda berättelserna kan upplevas som förminskande. Queer historia från platser norr om Dalälven är i det närmaste obefintlig på svenska museer. Dessa blinda fläckar i historieskrivningen kan påverka individer, grupper och hela samhällen. Bristen på insamling, berättande och kunskap om olika människors skiftande villkor bidrar till historielöshet, känslor av rotlöshet och skapar en förenklad bild av norrländsk samtid och historia.

- Välkommen på en utställning från ett projekt, som vill demokratisera historieskrivningen, utmana de patriarkala och sydsvenska definitionerna, samt bredda den historiska och nutida bilden av Norrland ur ett lesbiskt och intersektionellt perspektiv!

Bli överraskad! Arg! Och glad!