Härjedalens Fjällmuseum

Våffelstugan i Fornminnesparken

Fornminnesparkens våffelstuga drivs sommarsäsongen 2018 av bageriet Hemma hos Edith.

 

Öppettider fr o m midsommardagen den 23 juni:

Måndag - lördag kl 11.00-16.00.
Söndagar - Stängt.


Öppettider fr o m 27 augusti:

Torsdag- lördag kl 11.00-16.00
Sön, mån, tis, ons - Stängt

Lördagen den 15 september är sista öppetdagen för säsongen.

 

I Härjedalen startade på 40-talet ett antal våffelstugor runt om i landskapet. De blev snabbt populära för deras fantastiska frasvåfflor, tillagade på samma sätt som de alltid gjorts i de natursköna fäbodarna, så även här i Fornminnesparkens våffelstuga.

Tak över huvudet finns att få om vädret inte är det bästa. Det gamla störröset från 1600-talet blir ett mysigt serveringsrum om man inte kan sitta ute.

Våffelstugan och festplatsen i Fornminnesparken, Funäsdalen. Foto: Härjedalens Fjällmuseum AB.

Historia

När oväntade gäster dök upp på sätern (fäboden) så kunde man snabbt göra en våffelsmet av den grädde man själv producerade, och hjortronsylt fanns alltid i en kruka i skafferiet på den tiden. På detta sätt serverades alltid ett färskt och oerhört gott fikabröd.

Man förstod tidigt att detta var något som turisterna fann oemotståndligt. Våffelstugan byggdes upp, och folk strömmade till för att få smaka på de goda och frasiga våfflorna. Sedan dess har våffelstugan varit ett uppskattat utflyktsmål, en pärla i Funäsdalen.

Det finns olika slags bakverk, där man gräddat en smet i ett varmt järn, just våfflorna har minst 350 år på nacken i Sverige. De sågs vid den tiden som lyxmat. De första våfflorna var fyrkantiga och gräddades över öppen eld.