Brand

Satsa på brandvarnare

Varje bostad bör ha minst en brandvarnare. Den kostar under en hundralapp, drivs med ett vanligt batteri och är enkel att montera. Brandvarnaren reagerar mycket snabbt vid rökutveckling och avger en hög larmsignal. Byt batteri i brandvarnaren en gång per år - t ex vid julen.

Var vaksam

Töm aldrig askfat direkt i soppåsen, utan använd ett plåtkärl istället. När du grillar bör du efteråt dränka kolhärden i vatten. Använder du ofta levande ljus, sätt upp en påminnelselapp på ytterdörrens insida med budskapet GLÖM EJ LJUSEN. Rök aldrig i sängen. Varje år omkommer ett 20-tal personer genom sängrökning. Montera in en jordfelsbrytare i din bostad. Den är en bra säkerhet och bryter direkt strömmen vid läckströmmar. Stäng av TV:n med avstängningsknappen på apparaten. Dra ut kontakten när du använt brödrost och kaffekokare.

Se till att filter och spisfläkt är fria från fett.

Lär dig ingripa

Räddningstjänsten har en omfattande utbildningsverksamhet i bl a Allmän Brandkunskap, Hjärt-lungräddning (HLR) och akutsjukvård. Det finns också specialkurser för näringslivet, skolan, vårdsektorn m fl.

Om det börjar brinna...

Alla bränder är i princip små i början. Tror du att du kan släcka så försök. Använd handbrandsläckare eller vattenslang. Närma dig branden i låg ställning och spruta på själva brandhärden. Kan du inte släcka, stäng dörren till det utrymme som brinner så att rök och eld inte sprider sig. Varna omgivningen och larma räddningstjänsten via 112.

Möt räddningstjänsten.

Börjar det brinna i gasolslangen till din utegrill, husvagn eller fritidsbåt, stäng kranen på flaskan. Ha alltid en tjock handske till hands.

Brand på spisen

En alltför vanlig brandorsak i bostaden är brand på spisen. Man glömmer bort en kastrull med mat som kokar torrt och det kan börja brinna. Släck en sådan brand genom att lägga ett lock eller en bakplåt över kastrullen/stekpannan och flytta den från plattan. Obs! Använd INTE vatten som släckmedel om fett brinner.

Brand i TV

Börjar det ryka från TV:n gör så här: drag ut kontakten. Fortsätter rökutvecklingen, häll på vatten och försök få ut TV:n i det fria, t ex på balkongen. Kan du inte släcka - stäng dörren till det rum där TV:n finns. Larma räddningstjänsten via 112 och lämna bostaden. Lås inte ytterdörren men se till att den blir stängd. Möt räddningstjänsten.

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2015-04-29 14.10
av Henry Jonasson