Härjedalens Fjällmuseum

25 mars kl 19.00

Fruentimrets försvar. Berättarföreställning med Harleen Kalkat.

Harleen Kalkat

Följ med till 1700-talet! Harleen Kalkat är tillbaka i Funäsdalen med berättarföreställningen Fruentimrets försvar - om författaren Hedvig Charlotta Nordenflycht. En timme före föreställningen bjuds publiken på en guidning av utställningen Det blommar på fjället - den älskvärde tränsidaren Jöns Ljungberg och hans värld.

När Rousseau skrev att han inte tyckte att kvinnor lämpade sig för akademiska sysslor blev Hedvig Charlotta Nordenflycht så arg att hon bestämde att skriva en hel diktsamling till kvinnans försvar.

”Nog länge har vårt kön i mörker blivit stängt,
Naturens fria bud av tvång och Dumhet vrängt,
Men hennes jämna lag sin ordning aldrig byter.
Den ädla drift hon ger allt hinder genombryter:
Hon icke bunden är av konstens tyranni-
Hon ofta kvävas kan men aldrig dödad bli.”

Hedvig Charlotta Nordenflycht räknas till en av Sveriges främsta poeter. Hon var orädd och vågade sätta sig upp mot etablissemanget. Hon lyckades med sin personliga stil som kom rakt inifrån hjärtat skapa en ny genre och bryta mark där ingen kvinna tidigare haft framgång. Men priset var högt! Hon fick kämpa otroligt hårt för att lyckas. Ofta tvingades hon svika sina ideal och sin heder. Trots stora framgångar i sitt författarskap kantades hennes liv av stora sorger och livstragedier.

Fruentimrets försvar är en händelserik och spännande berättarföreställning med musikaliska inslag om en kvinnlig författares liv på 1700-talet!

Harleen Kalkat har tidigare besökt Funäsdalen med den mycket omtyckta föreställningen Fjällsågens drottningar.

Pris 140.00

Föreställningen börjar kl 19.00.

Guidning kl 18.00 (dvs före föreställningens början) av utställningen Det blommar på fjället - den älskvärde schatullmakaren Jöns Ljungberg och hans värld för den som så önskar, då även fika serveras. Guidningen ingår i biljettpriset.

Biljetter: https://www.tickster.com/sv/events/3cbl8p6uw6743pt/2019-03-25/fruentimrets-forsvar-med-harleen-kalkatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Försäljningen på Tickster stänger kl 18:00 den 25 mars. Därefter försäljning i kassan (swish eller kontanter). Ej reservationer per telefon eller i reception.

Arr av Öfre Ljusnans teaterförening i samarbete med Härjedalens Fjällmuseum.