Ny utställning om konstnären Gunilla Ellis

Kappa och konstväv av Gunilla Ellis i tekniken solvad opphämta. Foto: Kenny Jonsson.

Gunilla Ellis känner vi idag som textilkonstnär och kulturpersonlighet i västra Härjedalen, där hon driver galleriet Elliseum i Funäsdalen.

I en ny, retrospektiv utställning på Fjällmuseet möter vi henne i arbetet som konstnär. Utställningen visas 24 juni 2021 - 30 april 2022.

Färg har varit centralt för Gunilla Ellis under hela hennes liv. Hennes konstvävar kan beskrivas som abstrakta, och utgör tolkningar av det rum de skall ingå i eller naturen som omger henne. Uställningens titel, "Paletten är alla mina trådar", anspelar på hennes arbetssätt. De fina lin- eller silkestrådarna i konstvävarna tillåter blandning av uppemot tretton olika kulörer i samma inslag. En vit eller svart varp skapar en grafisk effekt mot de många kulörerna, och kontrasten får färgerna att framträda tydligare. Alla inslagstrådar på skyttelns spole utgör ”en liten färg”, som hon säger. De mjuka övergångarna kräver ständigt byte av inslagstrådar, vanligtvis bara en tråd i taget. ”Paletten är alla mina trådar” förklarar Gunilla.

En utställning att besöka för dess skönhet - men som också ger en fördjupning kring frågan om varför vissa konstnärsskap beskrivs som textilkonst eller konsthantverk, medan andra blott och bart kallas - konst.

Läs mer om utställningen här:

Gunilla Ellis: Paletten är alla mina trådar - Härjedalens kommun (fjallmuseet.se) Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 24 maj 2021 00:23