Ny bok: Härjedalsrokoko under två sekler

Härjedalsrokoko under två sekler - om schatullmakaren Jöns Ljungberg och hans landskap

Härjedalens Fjällmuseum ger ut en ny bok om möbelmakare och inredningssnickare!

Under två århundraden kom rokokostilen att prägla Härjedalens hem och kyrkorum såsom ingen annanstans – mellan den nyutbildade schatullmakaren Jöns Ljungbergs återkomst till fjälltrakterna 1761 och den sista storsnickaren Kristina Tegnanders bortgång 1963.

Vid Härjedalens Fjällmuseum är vi nu stolta att kunna berätta denna historia, i en vackert formgiven och illustrerad bok – i stort format!

Konsthistorikern Maj-Britt Andersson leder läsaren ut i landskapet för att möta schatullmakaren själv, men också några av de hantverkare som tog vid efter honom. I en fördjupad studie lyfter möbelsnickaren och lektorn Olof Appelgren och antikvarien Marianne Strandin frågor om verktyg och hantverksmetoder. Ekonomhistorikern Marie Ulväng har studerat möblernas funktion som bruks- och statusföremål. Kommunantikvarien Ola Hanneryd beskriver hur Härjedalsrokokon till slut fick förnyad aktualitet med nationalromantiken under 1900-talets början.

Arbetet i sin helhet är ett norrländskt samarbete - för den grafiska formen svarar Lena Andersson i Östersund (Olga & friends - en del av Ågrenshuset). Lena har nominerats och vunnit flera
priser för sin formgivning. För det gedigna repro- och tryckarbetet svarar välrenommerade Ågrenshuset i Örnsköldsvik.

Boken finns i bokhandeln, och kan t ex även beställas på Härjedalsrokoko under två sekler | Ågrenshuset Shop (agrenshusetshop.se) Länk till annan webbplats.

PRODUKTIONSUPPGIFTER

Utgivning: Härjedalens Fjällmuseum AB 2021

Antal sidor: 256

Redaktör: Ola Hanneryd, ola.hanneryd@fjallmuseet.se, 070-662 64 24

Form: Lena Andersson, Olga & friends – en del av Ågrenshuset, 070-583 14 40, lena.andersson@agrenshuset.se

Produktion: Ågrenshuset, Roger Vedin, 070-34 23 960, roger.vedin@agrenshuset.se

With summaries in English.

Foto: Härjedalens Fjällmuseum AB.

Senast uppdaterad: 14 juni 2021 21:04