Härjedalens Fjällmuseum

29 februari 2019 - 30 april 2021

Härjedalen i beredskap - utställning

Västra Härjedalen sommaren 1943. Ryktesspridningen är enorm. Flyktingar och kurirer rör sig över gränsen. Beredskapssoldater från hela Sverige finns samlade. Skall de nazityska anfallsplanerna mot västra Sverige sättas i verket?

I en ny fotoutställning möter vi västra Härjedalen under beredskap.

En jättelik anfallsstyrka hade börjat byggas upp i det ockuperade Norge, och dess pansardivision, den 25:e, förbereddes för att gå in i Sverige. Datum för anfallet var satt till den 1 juli 1943. Inbrytningen skulle göras via Röros och Storlien. Förarbetet i Härjedalen var redan gjort: i juni greps tre tyskar i trakterna av Helags, där de nattetid redan hade märkt vägar för en motorcykelpluton med sidovagnar ända fram till Ljungdalen. Byarna Fjällnäs, Malmagen och Tänndalen evakuerades med kort varsel på sin befolkning. Frågan var: skulle de svenska posteringarna och stridsvagnshindren längs vägen från Röros till Funäsdalen hålla? Var de tyska planerna rimliga?

2020 uppmärksammar Härjedalens Fjällmuseum att det är 75 år sedan krigsslutet 1945.

I en ny fotoutställning - med i huvudsak bilder ur privata arkiv - möter vi västra Härjedalen under beredskap. Beredskapssoldater, en lokalbefolkning som försöker anpassa sig till de nya omständigheterna och människor på flykt.

Invigning: lördagen den 29 februari kl 17.00.

Visningsperiod: 29 februari 2020 - 30 april 2021

Entré: ordinarie entré gäller.

I december öppnar museet en ny del av de fasta utställningarna på samma tema.

Tack till Gårds- och säterarkivet GOSA i Funäsdalen, Jamtlis bildarkiv, Östersunds-Posten och Landsarkivet i Östersund!