Härjedalens Fjällmuseum

Brudgummsvantar

Tvåändsstickade mansvantar med broderade mönster och flossakanter. Fingervantar i vitt ullgarn broderade med mönsterbågar. Mönstren är sydda i plattsöm och själkstygn med färgat ullgarn. Mellan mönsterbågarna och den flossade kanten finns tre stiliserade blommor. Vid tummkilen finns ett mönster sytt med kedjestygn och plattsöm.

Tvåändsstickning är lätt att känna igen på den tvärrandiga avigsidan som liknar nålbindning. Mönstring med krokmaskor är ytterligare ett kännetecken. Det mönstret går bara att göra i den här tekniken. På gamla fotografier kan man se om garnet förs med vänster hand, då är stickningen troligtvis en tvåändsstickning.

I tvåändsstickning används minst två trådar som följs åt genom arbetet. Man byter hela tiden tråd och vrider dem om varandra när det byter plats. Genom att flytta och vrida trådarna på olika sätt bildas varierande ytmönster. Arbetet stickas på strumpstickor eller på rundsticka. Eftersom man använder två trådar att sticka med samtidigt måste man göra nystan av garnen där man kan ta en tråd inifrån och en utifrån.

De tvåändsstickade plaggen uppskattades och värderades högt då de var slitstarka, höll formen bra och värmde extra gott. I skogsarbetet var de ovärderliga med sin hållbarhet och smidighet. Det vanligaste materialet som användes var ull. Men till finvantar användes oftast bomull eller lin. Plaggen som tillverkades i den här tekniken var oftast vantar, halvvantar och strumpor, men även ärmar till tröjor som också behövde vara extra slitstarka.
 
Att hitta äldre föremål av textila material på museer och hembygdsgårdar är ovanligt. Om ett stickat ullplagg blev för slitet för att lagas mer återanvändes det. Genom att repa upp plagget och på nytt karda och spinna garnet tillsammans med ny ull fick man ett nytt användbart garn.

Hur länge och var någonstans tvåändsstickning förekommit är svårt att säga. Dels för att forskningen på området är bristfällig och dels för att bevarandegraden är så låg. I Dalarna har man hittat tvåändsstickade fingervantar från första hälften av 1600-talet.

Under 1800- och 1900 talen var tekniken så starkt knuten till det gamla bondesamhället och dess behov att den nästan föll i glömska. Du som besöker Fjällmuseet kan pröva på tvåändstickning under vardagar i Café Gästis.