Härjedalens Fjällmuseum
Svepask

Svepask, föremål nr 1

Härjedalens Fornminnesförening första skänkta föremål, som bär nummer 1 i den ursprungliga inventarieförteckning gjord av Erik Fundin är en liten syask från Tännäs.
Svepasken är ett förvaringskärl som användes redan under stenåldern. På ett tidigt stadium började människor tillverka korgar, krukor och ämbar. Genom svepkärlen skapade man lätta och täta förvaringsmöjligheter i trä.

Askar, väskor, skrin och korgar är traditionella föremål som tillverkats i svepteknik. Ett bra svep bör helst klyvas ur de yttre partierna av en rå stock till spånor i lämplig tjocklek som formas runt en plugg till en oval eller rund form. De flesta kärl har en träbotten.
Denna typ av askar benämns på härjedalska "löp" och användes bland annat till att förvara sysaker i. Som fästmansgåva fick fästmön ibland en "löp" av den händige unge fästmannen. Svepasken kunde då innehålla en vacker sidenschal.

Föremål nummer 1 på Härjedalens Fjällmuseum är en rund brunbetsad svepask med bottenplatta av trä. Svepet är dymlat av handkluven björkspån. Svepet är sytt med rottågor i kedjesöm. Svepets lock är dekorerat med skurna streck, kryss och bågmönster, svepets tunga är märkt 1638. Ovanpå locket är ett vackert skuret rosettmönster omgivet av grupper med skurna streck. I Fundins katalog står "Tillverkad 1638 hvilket årtal finns inskuret å askens sida. Har begagnats till syask. Funnits ibland i Hede, ibland i Tännäs.