Nya regler för alkoholservering

Restaurang med fint dukade bord.

Alkoholservering är förbjuden mellan klockan 22 och 11. Foto: Jocke Lagercrantz.

Regeringen har beslutat om förbud av alkoholservering efter klockan 22.00. Förbudet gäller från fredag 20 november till 1 mars 2021.

Från 20 november 2020 får ingen alkoholservering förekomma mellan klockan 22 och klockan 11, oavsett vilken serveringstid som finns i serveringstillståndet. All alkoholservering måste upphöra före klockan 22 och serveringsstället måste vara utrymt en halvtimme senare. Alla gäster måste ha lämnat serveringsstället senast klockan 22.30. Det är möjligt att efter utrymningen öppna verksamheten igen med servering av alkoholfria alternativ.

Produkter som omfattas av förbudet

Produkter som omfattas av förbudet är

  • spritdrycker,
  • vin,
  • starköl,
  • andra jästa alkoholdrycker samt
  • alkoholdrycksliknande preparat.

    Förbudet gäller även vid servering till slutna sällskap. De undantag som finns är för rumsservering och minibar.

Smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Tillfälliga reglerna kring smittskyddsåtgärder på serveringsställen gäller fortfarande.

Alla måste sitta ner när de äter och dricker

Gäster måste sitta när de dricker och äter. Det gäller även välkomstdrink, mingel eller liknande. Det är tillåtet att låta gästerna hämta maten eller drycken vid en bardisk eller en buffé, under förutsättning att de sedan kan gå till sitt bord utan att riskera att trängas med andra gäster.

Dela upp stora sällskap på flera bord

Stora sällskap ska delas upp på flera bord. Det får sitta max åtta gäster från samma sällskap vid varje bord. Det ska finnas möjlighet att hålla avstånd till varandra vid bordet. Det är viktigt att möblera så att varje gäst får gott om utrymme.

Informera dina gäster

Det ska finnas tydlig information till gästerna om att de ska

  • hålla avstånd till varandra
  • stanna hemma vid symptom
  • tvätta händerna
  • sitta ned när de äter eller dricker

Ge förutsättningar för god handhygien

  • På restaurangen ska det finnas möjlighet för gästerna att tvätta händerna med tvål och vatten.
  • Restaurangen ska erbjuda handsprit.
Senast uppdaterad: 20 november 2020 12:39
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas