Härjedalens gymnasium trea i länet

Foto: Plattform

Det närmar sig gymnasieval för alla niondeklassare. Förutom att hitta ett program som passar ska ungdomarna välja skola. Under hösten rankades gymnasieskolorna i länet och Härjedalens gymnasium hamnade på en tredjeplats, något rektor Helena Larsson hoppas gör att fler väljer Härjedalens gymnasium.

Företaget Ednia driver en nationell jämförelsesajt för gymnasieskolor och samlar in statistik från Skolverket, Skolinspektionen och Statistiska centralbyrån. Statistiken ligger till grund för hur gymnasieskolorna rankas. Andelen behöriga lärare, elevnöjdhet, snittbetyg och hur många som tar examen vägs in i rankningen.

–Det är riktigt roligt att vi hamnat så högt upp i rankningen i länet. Vi har engagerade lärare och närhet mellan lärare och elever vilket märks tydligt på skolan så jag är inte förvånad, säger Helena Larsson, rektor på Härjedalens gymnasium.

Nytt: Naturbruksprogram med inriktning naturturism

Nytt från hösten 2023 är naturbruksprogrammet med inriktning naturturism. Programmet har ett unikt fokus på lift, pist och underhåll av skidbackar och leder och passar alla som gillar äventyr och utevistelse.

Industritekniska programmet kan ge jobb över hela världen

Industritekniska programmet är rätt för alla som vill arbeta teoretiskt och praktiskt med svetsteknik. Utbildningen på Härjedalens gymnasium ger möjlighet att bli internationellt certifierad svetsare, som kan leda till arbete över hela världen. Programmet har riksintag.

Tre idrottsutbildningar med fokus på skidåkning

Härjedalens gymnasium har tre nationellt godkända idrottsutbildningar, NIU, i längdskidåkning, skidskytte och alpint. Elever som blivit antagna till NIU-utbildning läser något av skolans program samtidigt som de tränar för att nå elitnivå i sin idrott.

Liten skola med god sammanhållning

På Härjedalens gymnasium går omkring 200 elever. Det är en liten skola där ingen försvinner i mängden.

–Elever och lärare har en nära kontakt vilket resulterar i en bra sammanhållning. Små klasser ger mer lärartid per elev och det är enkelt att få hjälp av lärare. Stämningen är familjär och avspänd och det är lätt att lära känna sina klasskompisar och elever från andra program, säger Helena Larsson.

Mer information

Senast uppdaterad: 17 januari 2024 10:10
Redaktör för sidan: Cecilia Olla
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas