Skadedjur och ohyra

Det är fastighetsägare har ansvar för bekämpning av skadedjur och ohyra.

Enligt miljöbalken ansvarar fastighetsägare för att åtgärda besvär som skadedjur orsakat. Fastighetsägaren ska också förebygga skadedjursproblem.

Om du bor i hyresrätt och upptäcker skadedjur i eller utanför bostaden ska du kontakta din fastighetsägare. Om du bor i bostadsrätt och tror att skadedjuren kommer utifrån, kontakta bostadsrättsföreningens styrelse. Om du äger din bostad och har problem med skadedjur, kontakta en saneringsfirma. Ofta finns avtal med saneringsföretag via hus- eller hemförsäkringen.

Anmälan till kommunen

Om du är hyresgäst och fastighetsägaren inte vidtar några åtgärder kan du vända dig till miljö- och byggavdelningen, som då gör en bedömning av problemet. Det kallas för att anmäla en olägenhet enligt miljöbalken och kan resultera i att kommunen förelägger fastighetsägaren att vidta åtgärder mot skadedjuren.

Anmäla olägenhet

Vad kan du själv göra?

Om du skulle upptäcka skadedjur som mjölbaggar, silverfiskar, pälsängrar, kackerlackor, råttor och möss i din bostad ska du försöka hitta härden, det vill säga den plats som lockar djuren. Det kan vara spill av djurfoder, gryn eller en öppnad matförpackning.

Även duvor, flugor och getingar kan vålla olägenheter och betraktas då som skadedjur. Om fyndplatsen rengörs ordentligt kan det ofta vara en tillräcklig åtgärd. Tänk på att Silverfiskar i stor mängd kan det vara tecken på att det finns någon onormalt fuktig plats i byggnaden, kanske en fuktskada.

Tänk på att det är till en fördel att förebygga risken att få in ohyra i bostaden. Små saker så som att förvara livsmedel på rätt sätt, bland annat att hålla rent skafferiet, klädskåp, vädra kläder av naturmaterial minskar riskerna att få in ohyra i bostaden.

Senast uppdaterad: 15 november 2023 09:13
Redaktör för sidan: Anneli Floberg
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas