För barnen

Foto: Sanna Siljeström

Hemliga gången

Barnens favorit - Hemliga gången! När du klättrar genom småfolkets värld upp till säterstugan förflyttas du 100 år tillbaka i tiden. Här finns sjön där det alltid nappar! Kor behöver mjölkas medan elden hålls vid liv. Vad väntar ni på?

Smyg upp genom den Hemliga gången! Här väntar spännande möten med vittran från folktrons värld. Genom att ta sig upp via den Hemliga gången kommer du bakåt i tiden, till 1800-talets Härjedalen.

Lekstugan

I fäbodstugan kommer du först in i kovon (mjölkboden). Här finner du förrådet för ost, smör och mjölk. När du tar på dig de kläder som finns i kovon förvandlas du till "jältonge". "jältongen" hjälper till att passa kossorna och getterna som betar i skogen på dagarna.

Vill du leka att du är säterkulla som ska ska göra ost, kärna smör eller koka mesmör? I störröset (eldhuset) arbetade, sov och åt säterkullan. Du får gärna hjälpa henne med alla sysslor!

I fjöset väntar djuren på att bli mjölkade. Tänk på att torka av spenarna före mjölkningen! Glöm inte att sila mjölken genom mjölksilen, så vi slipper flugor i mjölken.

Prova fiskelyckan!

I den lilla sjön finns gott om småharr! Prova gärna på att fiska! I Sjön kan du också tvätta ostdukarna och hämta vatten till disk och till djuren i fjöset.

Föremålen i lekstugan.

Många av de nytillverkade föremålen är förminskade kopior av museiföremålen i utställningshallen. Gå gärna på föremålsjakt och försök att hitta originalföremålen och deras berättelser.

Barnen får använda alla föremål i lekstugan, men givetvis med försiktighet. Föremålen ska hålla länge - till glädje för många barn.

Välkommen till en spännande lekstund tillsammans!

Senast uppdaterad: 9 februari 2022 10:01
Redaktör för sidan: Fjällmuseet
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas