Hemtjänst

Personer som bor i eget boende och börjar få svårt att klara av sin vardag kan ansöka om hemtjänst. Med hjälp av hemtjänsten ges möjlighet att fortsätta bo kvar hemma. All hemtjänst utförs i kommunens regi.

Till hemtjänstens uppgifter hör både insatser av servicekaraktär och personlig omvårdnad. Med serviceinsatser menas insatser av ren servicekaraktär där insatsen generellt sett inte är att anse som integritetskänslig. Med omvårdnadsinsatser avses insatser av mer integritetskänslig karaktär. Insatserna startas upp skyndsamt.

Inköp och enklare ärenden

Inköp och enklare ärenden kan beviljas för regelbundet återkommande inköp av dagligvaror. Det kan ingå hjälp att planera måltider, planera inköp, skriva inköpslista alternativt beställa varor via nätet, packa upp och ställa in dagligvaror. Normalfallet för inköp är en gång per vecka.

Städning

Innefattar enklare städning av två rum och kök samt hall och badrum. För par som delar lägenhet men har separata sovrum städas ytterligare ett sovrum. Du ska tillhandahålla dammsugare, mopp med ställbart skaft, hink, dammtrasa och rengöringsmedel. För städinsatser utöver det hemtjänsten utför får man vända sig till privata utförare.

Tvätt och klädvård

Insatsen tvätt innebär hjälp med tvättning av kläder och sänglinne. Hjälp med tvätt utförs normalt varannan vecka. En förutsättning för insatsen är att en fungerande tvättmaskin och övrig utrustning såsom torkställning finns i nära anslutning till bostaden. Ändamålsenligt tvätt- och sköljmedel tillhandahålls av den enskilde. Insatsen kan även innefatta att boka tvättid och att hänga upp, vika och lägga in den rena tvätten på plats i skåpen.

Renbäddning

Renbäddning utförs normalt sett varannan vecka.

Trygghetslarm i ordinärt boende

Trygghetslarm finns för personer som bor i eget boende, för att kunna få stöd i akuta situationer genom att kunna påkalla hjälp hela dygnet. Inom hemtjänsten används digitala nycklar. Det monteras ett digitalt dörrlås ovanpå ditt lås för att personalen enklare ska kunna komma in till dig om något akut händer. Med hänsyn till avstånden i Härjedalens kommun anges ingen inställelsetid.

Digital teknik i ordinärt boende

Härjedalens kommun använder sig i första hand av digitala hjälpmedel. Det kan exempelvis röra sig om trygghetslarm med GPS-funktion, kamera för tillsyn i bostaden eller läkemedelsfördelare.

Personlig vård

Det kan röra sig om hjälp med hygien och ta på och av kläder, hjälp i samband med toalettbesök eller matning/stöttning i samband med måltider. Insatserna kan också vara av trygghetsskapande karaktär. Tillsyn utförs i första hand genom digital syn.

Anhörigstöd

De personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder kan få avlastning i form av att det kommer hem en person och avlöser ansvaret. Anhörigstödet kan även utformas som korttidsboende, växelvård eller dagverksamhet.

Alla kan ansöka om insatser enligt socialtjänstlagen. Du kan ansöka via kommunens e-tjänst, blankett eller kontakta biståndshandläggare under deras telefontid. Kontaktuppgifter hittar ni nedan.

För att biståndshandläggare ska kunna göra en bedömning av dina behov kan biståndshandläggaren eventuellt komma att besöka dig i hemmet. Biståndshandläggaren utreder ditt behov av stöd och fattar beslut enligt socialtjänstlagen om eventuella insatser du kan ha rätt till.

Om din ansökan blir beviljad blir du kontaktad för att planera hur och när du ska få ditt stöd. Du får även brev med information om ditt beslut och om hur avgiften beräknas. Om din ansökan inte blir beviljad kan biståndshandläggaren hjälpa dig att överklaga beslutet.

Du får en fast omsorgskontakt och en genomförandeplan

När du får hemtjänst erbjuds du en fast omsorgskontakt. Det är en person i personalgruppen som har ett särskilt ansvar för dig och fungerar som en länk mellan dig och personalgruppen men också till dina närstående om du vill.

Du och din fasta omsorgskontakt hjälps åt att planera hur och när din hjälp ska utföras. Det ni kommer överens om skrivs ned i en så kallad genomförandeplan. Om du önskar kan även dina närstående eller god man medverka. Syftet med en genomförandeplan är att skapa en tydlig struktur för genomförandet och uppföljningen av en beslutad insats. Genom planen tydliggörs både för dig och för personalen vad som ska göras, vem som ska göra vad, när och hur.

Förändring av insatser

Insatserna kommer att följas upp och anpassas efterhand som dina behov förändras. Det är behovet som styr vilka insatser du har rätt att få hjälp med. Det är biståndshandläggaren som följer upp insatserna. Du kan även själv meddela oss om du får ett ändrat behov.

Uppsägning av insatser

Vid uppsägning av insatser meddelar du biståndshandläggare att du inte längre är i behov av insatserna.

Planerad frånvaro

Om du tillfälligt vill avstå en insats, t.ex. om anhörig hälsar på och stöttar med det som kommunen skulle ha utfört eller om du ska vara bortrest, ska du meddela hemtjänsten om detta minst 48 timmar innan för att eventuellt få avgiften reducerad annars utgår full avgift. Om du inte kunnat avbeställa pga. ett akut sjukdomstillstånd tas ingen avgift ut.

Du som har hemtjänst eller trygghetslarm i Härjedalens kommun har möjlighet att få samma stöd när du reser bort en period. Det kan handla om att besöka anhöriga i en annan kommun under en period.

  • Du behöver meddela din biståndshandläggare minst 40 dagar innan du planerar att bo tillfälligt i någon annan kommun.
  • Berätta vilken kommun och på vilken adress du planerar att vistas.
  • Berätta hur länge du planerar att vara där.
  • Tala om ifall du behöver mer eller mindre hjälp än vanligt.
  • Finns det kundval som du vill välja i den tillfälliga kommunen.

Tänk igenom den tillfälliga bostaden - finns det saker som hemtjänsten behöver känna till. Ju mer du berättar desto bättre kan den tillfälliga hemtjänsten planera för dig.

Hemsjukvård och hemrehabilitering

Behöver du hemsjukvård, hjälpmedel, hjälp med mediciner eller stödstrumpor.

  • Kontakta din basala hemsjukvård och hemrehabilitering.
  • De ansvarar för att planera din eventuella hemsjukvård och dina hjälpmedel under vistelsen i den tillfälliga kommunen.
  • Om du har hjälpmedel ska du ta med dem.
  • Om ditt tillfälliga boende behöver anpassning bekostar du det.

Vistas du tillfälligt i Härjedalens kommun, till exempel i fritidsboende, och behöver hemtjänst eller trygghetslarm kontaktar du den kommun du är bosatt i. Bosätningskommunen gör en prövning och meddelar beslutet till Härjedalens kommun.

  • Härjedalens kommun behöver få beslutet om hemtjänst 30 dagar innan vistelsen i Härjedalens kommun börjar.
  • Vistelse längre än 6 månader betraktas inte som tillfällig vistelse.

Hemsjukvård, hemrehabilitering och hjälpmedel

Behöver du hemsjukvård, hjälpmedel, hjälp med mediciner, stödstrumpor med mera kontaktar du din vårdgivare där du har din basala hemsjukvård och hemrehabilitering, det vill säga den kommun där du är folkbokförd. Basal hemsjukvård och hemrehabilitering ansvarar för att planera din eventuella hemsjukvård och dina hjälpmedel under din vistelse i Härjedalens kommun.

Har du redan hjälpmedel ansvarar du för att ta med dem till den adress där du tillfälligt vistas.

Bostadsanpassningar

Bostadsanpassningar görs inte i tillfällig bostad. Om det inte räcker med att anpassa bostaden med de hjälpmedel du redan har eller får förskrivning på från hemkommunen får du själv bekosta den anpassning som behövs.

Hjälpmedel

Hjälpmedels- och förrådsenheten erbjuder inte kortidslån eller kortidshyra av hjälpmedel för personer på tillfällig vistelse (turister) i Jämtlands län under juni, juli och augusti 2023.

I mån av tillgång kan besökare i max 2 veckor låna transportrullstol från hjälpmedels- och förrådsenheten under förutsättning att hjälpmedlet hämtas och återlämnas på hjälpmedels- och förrådsenheten. Detta är ett egenansvar.

Ring hjälpmedels- och förrådsenhetens kundtjänst på 063-14 77 10 för att höra om det finns någon tillgänglig och eventuellt boka.

För handläggare i bostättningskommunen

Begäran om tillfällig vistelse i Härjedalens kommun enligt socialtjänstlagen 2a kap 6 § vistelse sker via e-tjänst.

Personalen stöttar dig i att vara så aktiv och självständig som möjligt i vardagen, där du gör det du kan.

Mångfald

I hemtjänsten arbetar både män och kvinnor och vi verkar för mångfald, vilket innebär att vi har personal som kommer från olika länder.

Tystnadsplikt

All personal som arbetar inom hemtjänsten har tystnadsplikt. Det betyder att vi inte får berätta för någon annan om sådant som rör dig och ditt privatliv.

Kontakt

Senast uppdaterad: 16 juni 2025 11:49
Redaktör för sidan: Linda Hagström
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas